Tuva valpar—Blogg

HÖSTEN 2017

Lördagen den 21 oktober

Nu har vi 10 dagar kvar och Tuvas mage är stor och tung. Många små promenader, många små måltider och mycket vila. Tuva så duktig

Torsdagen den 5 oktober

Ja så är vi där igen. Tuva ska ha valpar. Tuva behöver en kompis och jag lite glada skratt. Tuva visar alla tecken på dräktighet, rund om magen, svullna bröst, slutat att springa och ett madonnelikt uppträdnade.

Jag har som målsättning att få fram vackra hundar med motor och klokhet. Tuva har fått mycket beröm för både skönhet, hennes glada lynne och en otrolig apportör.

Ur rasstandarden för golden retriever

Pälsstruktur:
Pälsen skall vara slät eller vågig med rikligt behäng och med tät, vattenavvisande underull.

Färg:
Alla nyanser av guld- och gräddfärg, dock inte röd eller mahognyfärgad. Endast på bröstet är några få vita hårstrån tillåtna.

______________________________________________________________________________
Valpar 2016

22 Juni

Valparna 2.5 vecka gamla. De sover mest fortfarande men nu börjat se och så hör de så fort man närmar sig valplådan. Då sätter de igång och galer alla och tumlar runt på sina ostadiga ben. De t o m nästan skäller gällt. De lämnar oftast fleecemattan och går på tidningarna runt om och kissar. Men bajset tar mamma Tuva. Till helgen blir det att börja med valpfoder till valparna. Det blir lite lättare för mamma Tuva. Men de blir busigare och från 3 veckor börjar valparnas mest viktiga socialiseringsperiod till 12 veckor.Men redan nu går jag ibland runt med sötisarna i famnen.

16 JUNI OCH 12 Dagar gamla. De sover och äter. Ögonen snart öppna och mamma tuva morrar om de kommer för nära hennes matskål. Och fast de inte kan se eller höra än förstår de signalerna. De klättrar över och under tuva och börjar bli smått omöjliga sin vakna tid. Åka rutschbana nerför mamma är kul. Här lär bli high life om ett par veckor.

Sveriges nationaldag 6 juni

Natten till 5 juni ropade husse på mig. I ett huj kom jag ner och fann att Tuva börjat valpa bredvid husses huvud på kudden. Där skrek en liten valp in i hans öra och örngottet nedsmetat med blod. Full fart till valplådan, där Tuva levererade ytterligare 5 mycket alerta valpar. Klockan blev 6 och 6 valpar. Ytterligare en saknades, men kom inte fler. De andra fightades med spenarna om mjölk, Tuva lade sig fint tillrätta och ingen mer valp. Veterinären experten hade sagt 7. Det blev ilfart till Kalmar djursjukhus kl 0800. Tuvas mage röntgades, men den var tom. Kostade många tusenlappar. Men allt hade gått jättefint och Tuva suverän mamma.

3 tikar och 3 hannar, alla tingade utom 2 hannar. Blir mycket aktiva hundar.

Tisdagen den 17 maj…NORGES NATIONALDAG

Tuva växer och växer. Numer travar hon. Inget spring eller flyg längre. Tog en bild på henne idag på verandan. Bredvid en bild på hennes dans framför beundrarna från i februari månad.

Tänk så det kan gå och så fort. Mindre än 3 veckor kvar…

Onsdagen den 11 maj

Har varit hos veterinären och ultraljudat Tuvas mage. 7 stora valpar 3 i ena kanalen och 4 i den andra som kommer att födas om 25 dagar. Här lägger jag nu första bilden på en Tuva valp om du kan tyda den. Och så en på dagens Tuva som inte längre är turbo.

Vår superallerta Turbo Tuva har blivit en trött, lugn och mogen dam. Vi är inne i 5 veckan efter hennes kärleksmöte med den danska stjärnhunden Clyde. Tuva har redan varit extra mamma när hon var drygt ett halvt år och ett riktigt busfrö. Men hennes moster Ester lät henne gå in i valplådan och hjälpa henne med valparna. Tuva t o m dissade dem åt mamman, dvs slickade dem på magen så att avföringen kom ut. Hon kommer säkert att bli en toppenmamma. Beräknad valpankomst den 6 juni, Sveriges Nationaldag, eller kan bli 5 juni Danmarks Grundlovsdag